vízszerelő

Vízszerelés Budapest, vízszerelő - Péter segít

Vízszerelés Budapest, vízszerelő - Péter segít

Duguláselhárítás

2020. szeptember 23. - Fűtésszerelés Péter

Duguláselhárítás

Az otthoni dugulás igen kellemetlen következményekkel jár. Bár számos hatékony trükk létezik ezek megszüntetésére, de ha nagy a baj, és ezek a praktikák nem hoznak eredményt, akkor mindenképp szakember segítségére van szükségünk.

Dugulás elhárító tippek

A sósav, kénsav, és hypó veszélyes vegyszerek, ezért ezeket csak körültekintéssel alkalmazzuk.

Kisebb dugulás esetén érdemes szódabikarbóna és ecet kombinációjával próbálkozni.

Két nagy evőkanál szódabikarbónát szórjunk a lefolyóba, majd öntsük le 20%-os ecettel.

ilyenkor ez habzani és pezsegni kezd, és könnyedén megszünteti a kisebb dugulásokat. Akár többször is megismételhetjük ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a lefolyó teljesen kitisztult. Megelőzésképp is használhatjuk, érdemes hetente egyszer ilyen módon átmosni a lefolyót. Mivel természetes anyagokról van szó, sokkal környezet barátabb alternatíva, mint a lefolyótisztítók,viszont sajnos a nagyobb dugulásoknál ez a módszer mindig hatékony.

Kézmosó és mosogató

Mosdó vagy mosogató dugulása esetén nem ajánlott pumpát használni, mivel ezzel annyira összetömöríthetjük a dugulást, hogy a dugulás elhárító is csak nehezen fog vele boldogulni. 

Próbáljuk meg lecsavarni a szifont, és ha tudjuk pucoljuk ki a csövet. Ha nem ezen a szakaszon van a dugulás, akkor a falban lévő csőnél használhatunk kézi csőgörényt.Ha így sem járunk sikerrel, akkor mindenképp szóljunk szakembernek.

Természetesen fontos a megelőzés is, mosogatóba semmiképp se öntsünk ételmaradékot, és zsiradékokat, ezek ugyanis lerakódhatnak a csövek falán.

 

Wc dugulás

 

Itt bátran próbálkozhatunk a pumpával, ugyanis a legtöbb esetben a papír (különösen a popsitörlő kendők) okozzák a dugulást. Ha a túlzott papírhasználat volt a baj akkor ezzel a módszerrel mi magunk is megoldhatjuk a problémát. Ha ez a művelet nem hoz eredményt, szintén érdemes szakembert felkeresni.

 

Fürdőkád és zuhanyzó

 

A lefolyók eldugulásáért általában a hajszálak és a tisztálkodó szerek egyvelege felelős. Fontos, hogy ne nagyon szedjük szét a lefolyót, vagy ha mégis, akkor óvatosan bánjunk vele, mert könnyen széteshet. Egy vékony drót, vagy csipsz segítségével távolítsuk el a szennyeződéseket, majd zuhany cső segítségével (a zuhanyrózsát távolítsuk el) nagy vízsugárral mossuk át a lefolyót.

Padló összefolyó dugulása esetén távolítsuk el a rácsot, és mossuk el, majd szedjük ki a lefolyónál felgyülemlett hordalékot (hajszál, szappandarab stb). Ezután próbálkozzunk spirálos tisztítással. Ha a dugulás ezek után is fennáll, akkor megpróbálhatjuk nagy vízsugárral átmosni, ha elér addig a zuhany cső, az is kiválóan megteszi. 

 

Mit kell tudni a csőgörényről?

A csőgörény, vagy más néven duguláselhárító spirál, a szakemberek egyik alap eszköze, de nem árt otthonra is beszerezni egyet. 

Edzett acélból készül, segítségével percek alatt megszüntethető a legtöbb dugulás.

Több fajtája létezik, de alapvetően két típust különböztetünk meg, kézi és gépi spirált.

A legegyszerűbb kézi verziókat a legtöbb barkácsáruházban beszerezhetjük. Ez a fajta kisebb dugulások megszüntetésére alkalmas( pl. kézmosó, mosogató és összefolyó dugulások)

Hogyan kell használni?

A spirál hegyes, spirális vége a csőben körbe körbe forogva fellazítja a szennyeződéseket, ami után elegendő vízzel átöblíteni a lefolyót. Tekeréssel tudjuk működtetni, tehát egy gép spirálhoz képest lényegesen lassabban dolgozik, de így is hatékon.

A gépi spirálokat a szakemberek használják, és jóval nagyobb hatásfokkal rendelkeznek, mint a kézi változatok. A legtöbb eszköz cserélhető fejjel rendelkezik, valamint vágó, villás, tölcséres, vagy láncos adapter is csatlakoztatható hozzá. Az hogy melyiket alkalmazza a szakember, azt a dugulás típusa határozza meg.

Fontos megjegyezni, hogy a kézi spirálok kis átmérőjű csövekhez ideálisak, a nagyméretű csövekben keletkezett dugulás megszüntetését pl. begyökeresedés, építőanyag lerakódás stb, inkább bízzuk szakemberre.

Mi okozhat csatornaszagot a fürdőszobában?

 

Általában régi lakásoknál gyakori, de új építésű ingatlanoknál is előfordulhat ilyen jellegű probléma. Bár kézenfekvőnek tűnik a különféle lefolyótisztítók alkalmazása, de ezzel csak ideig óráig tudjuk elfedni a problémát. A megoldás minden esetben a valódi gond feltárása. 

Több oka lehet, ha csatorna szagot érzünk a fürdőben. Legegyszerűbben a dugulás okozta szag orvosolható, de sajnos ez a ritkább eset. 

Az okok felderítése sokszor a szakembereknek is fejtörést okoz, előfordulhat hogy több napig tart a probléma kijavítása. Legtöbbször a légbeszívó szelep hiánya vagy a strang vezetékben ennek eldugulása okozza a bűzt. Kézmosóknál és mosdóknál a túl rövidre vágott flexicső is okozhat ilyen problémákat, míg a wc-nél a rossz illesztés és a kiszáradt bűzelzáró rész lehet ludas. 

Ha van padló összefolyó a fürdőszobában, akkor a felhalmozódott szennyeződések vagy a bűzelzáró hiánya miatt is jelentkezhetnek ilyen jellegű problémák.

Olyan eset is előfordulhat, hogy a szellőztető rendszer tömődik el, vagy hibásodik meg. Ilyenkor légtechnikával foglalkozó szakember bevonására is szükség lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://vizszerelesbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr4816211534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása