vízszerelő

Vízszerelés Budapest, vízszerelő - Péter segít

Vízszerelés Budapest, vízszerelő - Péter segít

Hogyan válasszuk ki a megfelelő wc-t?

2020. szeptember 23. - Fűtésszerelés Péter

Hogyan válasszuk ki a megfelelő wc-t?

Wc választáskor figyelembe kell vennünk jó pár dolgot, hogy biztosan jól válasszunk.

A gyártók nagyrészénél találkozhatunk különleges formájú wc-kkel, ezek főleg modern, design fürdőszobákban mutatnak jól. A legfontosabb tényező azonban nem a forma, hanem hogy a helyiség adottságaihoz tökéletesen passzoló darabot válasszunk, méretben és tulajdonságaiban is.

 

Milyen öblítésű wc-k közül választhatunk?

Alapvetően kétféle öblítési mód létezik. Igazából funkcionalitásban nincs köztük különbség, az egyéni ízlésünktől függ hogy melyiket választjuk. Régebben a lapos, vagy más néven síköblítésű változat volt jellemző. Ennél a típusnál a vízszint fölött egy “tálca” van, míg a mély öblítésű inkább egy tölcsérre hasonlít. A síköblítésű wc kevésbé higiénikus, valamint a szagok is jobban terjednek. A mély öblítésű wc inkább olyan helyre ajánlott, ahol többen is használják, pl. éttermekbe, szállodákba.

Beépítését tekintve is két fajta létezik, falra illetve a padlóra rögzíthető. A falra szerelhető darabok előnye, hogy alatta könnyen fel tudunk mosni. Ahhoz hogy melyiket válasszuk, fontos hogy tudjuk hogy helyezkedik el a lefolyócső. Amennyiben a falban fut a lefolyó, akkor fali ha az aljzatban, akkor pedig padlóra rögzített változatot kell választanunk.

Lehúzás szempontjából húzós, vagy nyomógombos illetve billenő gombos tartályok közül választhatunk.

A húzós tartályok magasan a wc fölött helyezkednek el, és kevésbé elegánsak. A gombos tartályok esetén a víz nagyobb erővel áramlik, ezért jobban tisztít.

Fontos a wc magassága?

A wc-k szabvány magassága általában 45 cm. Egészségügyi szempontból ez a legjobb megoldás, de ha valakinek a leülés vagy felállás nehézkes, számos gyártó kínálatában találhat magasabb csészét is.

Hogyan helyezzük el ?

A legfontosabb szabály, hogy a kagyló minimum 50 cm-re legyen a legközelebbi bútortól, tárgytól. Erre akkor is ügyelnünk kell, ha kisebb fürdőszobáról beszélünk, hiszen leginkább így tudjuk kényelmesen végezni a dolgunkat. Meglévő wc esetén  nehezebb dolgunk van, de ilyenkor is ügyeljünk arra, hogy a környékére ne tegyünk nagyobb tárgyakat, szekrényeket. Szűk helyiségekben érdemes hosszúkás ülőkét választani, ezzel komfortosabb hatást érhetünk el.

 

Tartályok típusai

Jellemzően műanyag tartályokkal találkozhatunk a piacon, más-más tulajdonságokkal.

 

Felső elhelyezésű tartályok

  • szigetelés nélküli:  Egyszerű működési elvű, könnyen szerelhető és nem utolsó sorban olcsó, hátránya viszont hogy hangos, lassabban tölt újra, és könnyen párásodik kívülről, ha a a helyiségben meleg van. A lehúzás általában valamilyen zsinórral, madzaggal, vagy lánccal történik.
  • szigetelt: Ugyanolyan mint a szigetelés nélküli, annyi különbséggel, hogy belső szigetelést tartalmaz, ezért a párásodás elkerülhető.

Alsó elhelyezésű tartályok

  • A tartály közvetlenül a wc fölött helyezkedik el. Ez a típus készülhet kerámiából is, ez költségesebb, és sérülékenyebb, de sokkal szebb küllemű.

Az úgynevezett monoblokkos tartályok a wc-vel egyben vásárolhatóak meg előnye, hogy egyáltalán nincs öblítőcső a tartály tökéletes illeszkedése miatt. Ez a legmagasabb árkategóriájú tartály, előfordulhat, hogy egy-egy alkatrész egy komplett műanyag tartály árával vetekszik.

Falsíkon belüli tartályok

  • Ennél a típusnál a tartály nem látható, a falsíkon belül helyezkedik el egy speciális vázrendszerre rögzítve. Erről a típusról az alábbi linken olvashat bővebben:

 

Milyen ülőkét vásároljunk?

Ülőkék tekintetében, csak a képzeletünk és ízlésünk szabhat határt a vásárlásnak. A legolcsóbb alternatíva a hagyományos műanyag ülőke, árban is ez a legkedvezőbb, azonban kevésbé tartós mint az MDF lapból, vagy fából készült társai. Választhatunk vastagabb, prémium minőségű műanyag ülőkéket is, ez a legnépszerűbb, legtöbbször fehér vagy a fürdőszoba burkolatához passzoló színekben, de mintás, sőt akár párnázott változatokkal is találkozhatunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://vizszerelesbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr1216211514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása