vízszerelő

Vízszerelés Budapest, vízszerelő - Péter segít

Vízszerelés Budapest, vízszerelő - Péter segít

Vízvezeték szerelés házilag

2020. szeptember 23. - Fűtésszerelés Péter

Vízvezeték szerelés házilag

 

Vízvezeték-szerelés

Ezt az írást azoknak szánom akik saját kezűleg szeretnék a hibákat kijavítani az otthoni vízvezetékükön ill. elkezdenének egy teljesen új vízvezetékrendszer kialakítását.Tudni érdemes ,hogy a vízvezeték-szerelés nem ördöngösség csupán technológiai fogásokat kell alkalmazni aminek a végeredménye egy akár egész életen keresztül használható rendszer.Ehhez fogok segítséget nyújtani azoknak a bátor embereknek akik nem ijednek meg az ismeretlen dolgoktól és szeretnének vízszerelési ismereteket elsajátítani.Kívánom ,hogy mindenki járjon sikerrel és használja sok éven keresztül saját keze munkáját.Amennyiben bárhol elakadna vagy segítségre lenne szüksége jelezze e-mailban vagy keressen telefonon.Mindenkinek szívesen segítek megoldani a felmerülő problémát vagy adok tanácsot víz fűtésszerelési témakörben.

Vízvezetékek vízvezeték-szerelés múltja :
Legrégebbi anyag az ólom és a réz.Már a rómaiak is használták vízvezetékek kiépítésére.Ezekben az időkben hihetetlen precíz mérnöki munkával határozták meg a vízvezetékek nyomvonalát.Forrásokat vezettek ejtéses módszerrel be Róma épületeibe.Közkutakat ,fürdőket , nyilvános WC-ket építettek.A Birodalom más területein is meghatározták és osztályozták a víz minőségét is megfigyelve a források közelében élők egészsége alapján.Az ivóvíz vezetékeket Róma szerte nem kevés katona őrizte.Rabszolgák mellett képzett szakemberek tartották karban és építettek új vízkivételi helyeket.Hasonlóan a szennyvíz elvezetéséről is gondoskodtak.Óriási méretű csatornákon keresztül távozott a felesleges víz és vele, a használt víz is.Az ókori Róma szennyvízcsatorna kifolyásaiból vett kőzetminták bizonyítják igen magas ólomtartalmát ezeknek a vizeknek.Rávilágítva arra ,hogy nagyon sok ólom vezeték is volt a vízvezetékükben.
60-70-évvel ezelőtt még a mi mestereink is ebből készítették a vízvezeték elemeit nyomócsöveket ,lefolyócsöveket ,szifonokat bekötőcsöveket, szinte minden ebből készült ,javarészt tokozással vagy peremezéssel ,lágyforrasztással.Angol és francia nyelvterületen a mesterség neve mai napig megőrizte a kapcsolatot az ólommal. Angolul a vízvezeték-szerelő plumber. franciául: plombier
Az 1800-as években is igyekeztek szabványosítani a gyártást.Ennek következményeként a csővezetékek az angolszász mértékegység alapján lettek méretezve amit a mai napig is használunk.Az ólomcsövek belső átmérője megfelelt ennek a szabványnak
1 inch = 25,4 milliméter.Az inch-et coll nak is hívják.Az angolszász méretezés velejárója ,hogy törtekben adják meg a méreteket.A 1/2″ inch az pontosan a 25,4 fele.A horganyzott csöveknél viszont azt látjuk h ez kb 20mm a külső átmérő , az 1″ cső kb 31-32 mm .Ez a méretezés az ólomcsöves időkböl maradt vissza.Az ólomcsövek külső átmérőjét vették alapul a horganyzott csövek gyártásánál.
A horganyzott csövek teljesen kiszorították a vízvezeték-szerelésből az ólomcsöves rendszereket.Időnként azért még lehet találkozni ezekkel a mestermunkákkal régi bojler bekötéseknél.
A horganyzott vascsöveket úgy, mint néhány évtizeddel ezelőtt, menetes idomokkal csatlakoztatjuk és a vízvételi helyeket a vízvezeték-rendszereket az ehhez való idomokkal alakítjuk ki.Manapság ritka az ilyen kialakítás és inkább csak épületen belüli víznyomócsövek ,gerincvezetékek vagy oltóvíz hálózatok készülnek ezzel a technológiával.
Ilyen technológiával inkább lakótelepi lakások fütés korszerűsítésénél találkozhatunk.Ezekben a lakásokban a mai napig vascsöves rendszerek üzemelnek.
Vascsőves vízvezeték rendszerek menetes csatlakoztatásához szükséges egy menetmetsző ami a cső méretének megfelelő menetet képes vágni.Ezek a menetek 1:16 kúposságú witworth menetek ,ezért a metrikus menetekkel nem kompatibilesek.Nem lehet őket összerakni bár ránézésre igen hasonlóak pl. a 1/2″ a 20-as metrikus menethez.A menetmetszők újabban már nem állíthatóak ezek fix metszők de azért a menetmetszést követően mindig próbáljuk rá a csőre az aktuális idomot abból a célból hogy le tudjuk ellenőrizni megfelelő-e a menet (a gyártásból adódó méretpontatlanság miatt).Ha könnyedén rátekerhető a csőre és nem túl szoros vagy nem túl laza az idom ,akkor megfelelő a menet kiképzése a vízvezeték csövön.

A menet tömítése:
Ha gyári menetet használunk -például egy 1/2″-os sarokszelepet- akkor egy vasfűrészlappal durvítsuk fel a menetet mert a tükörfényes felületén a kóc elcsúszik és így nem tudja behordani a kócot vagy teflont ami vízvezetékünk biztos folyásához vezet az elforduló kóc vagy a tömítő szalag miatt.
Tehát körbe mintha répát pucolnánk durvítsuk fel a menetet.Bele is húzhatnak néhányat a menet völgyei közé ,hogy ott is durvuljon.A gyárilag feldurvított menetet is durvítsuk tovább mert ezek sokszor le vannak krómozva és eltakarja a finom kiállásokat a fényes bevonat.Alapelvként el lehet mondani akkor jó a durvítás ha érdessége olyan mintha egy új reszelőt tapintanánk.
A kócolás menete a következő:
Ha szuper kócunk van tépjünk belőle egy 20-25 centis darabot -1/2″ csővel számolva- , finoman húzzuk végig ujjaink között h szálra simuljanak.A bal kezünkbe vegyük a csövet vagy idomot és a tetejére fektessük a kócot ellentartva a bal kezünkkel.A kóc 1/3 része legyen a bal kezünk felé a jobbal óramutató járásával megegyező irányba -arra amerre az idomot is tekernénk- tekerjük fel a kócot.Ha már jól megszorult fogjuk hozzá a bal kezünk felé eső részt is és együtt tekerjük fel a maradékot.Ezután kenjük be bőven szilikonzsírral vagy valamilyen zsiradékkal faggyúval stb… könnyebben csússzon be a tömítő anyagunk az idomba.Ne használjunk festéket vagy sziloplastot elég a zsír , ezzel megőrizzük a kóc rugalmasságát és tömítőképességét.
Kócolásos technikával 16 baros oltóvíz rendszereket is készítettünk amik a mai napig üzemelnek folyás nélkül.
Sárgaréz idomok, golyós csapok könnyen repednek ezért ezeket óvatosan húzzuk össze.
A teflonszalag vagy tömítőzsinór használata ugyanígy történik.Feldurvítjuk és feltekerjük.

Menetet tömíthetünk ragasztóval is a Loctite 517 ajánlom erre a célra.Néhány csepp a menetre összetekerjük és kész a kötés.

Gáztűzhely szerelő, fűtésszerelő, vízszerelő Budapest, Duguláselhárítás Budapest, Takarítás szakmai cikkek

Gáztűzhely szerelő, fűtésszerelő, vízszerelő Budapest, Duguláselhárítás Budapest, Takarítás szakmai cikkek

gáztűzhely szerelő vízszerelő Budapest fűtésszerelés Budapest gázvezeték kiépítés Borrendelés a valibor.hu oldalon vízszerelő, gázszerelő és fűtésszerelő Budapest vízvezeték szerelő Budapest gázszerelő duguláselhárítás takarítás szakmai cikkek Gázszerelő, fűtésszerelő, vízszerel, Duguláselhárítás Budapest, takarítás szakmai cikkek

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vizszerelesbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr4116211594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása