vízszerelő

Vízszerelés Budapest, vízszerelő - Péter segít

Vízszerelés Budapest, vízszerelő - Péter segít

Duguláselhárítás

2020. október 01. - Fűtésszerelés Péter

Duguláselhárítás

A legjobb házi praktikák a makacs dugulások ellen. Sajnos abban egységes a profi duguláselhárító szakemberek véleménye, hogy a reklámokból jól ismert drága lefolyótisztító szerek csak nagyon ritkán segítenek. Tehát, inkább megelőzésnek jók, mint a konkrét dugulás megszüntetésére. Felsoroljuk a mechanikus módszereket és a konyhában fellelhető házi anyagok felhasználásával történő lefolyótisztítást is. És most lássuk a a legjobb házi praktikákat a makacs dugulások ellen.

Mosogató duguláselhárítás házilag (makacs dugulások ellen)
A háztartásokban a leggyakrabban a mosogatóban alakul ki dugulás, ezért ezt a problémát vesézzük ki legjobban. Első lépésként kezdjük mindjárt a mosogatótálca lefolyócsonkjának ellenőrzésével. Itt egy hosszú pálcával segítségével ügyködhetünk és ellenőrizhetjük, hogy átjárható-e a leeresztő cső ? Ezután, győződjünk meg a többi cső és a szifonunk átjárhatóságáról is ! Amennyiben fenn áll még a dugulás, sajnos szerelnünk kell, de némi kézügyességgel rendelkező személyek egy szifon tisztítással már el is háríthatják a dugulást.

A szifon alapos kitisztítását követően, flexibilis gégecső (ha van ilyenünk, például IKEA szifonoknál) lelógást is érdemes csökkenteni, kiegyenesíteni – az ideálisra (felkötni). Amennyiben itt nincs jelentősebb szennyeződés, szereljük össze szakszerűen a szifont a tömítésekre vigyázva.

A következő konyhai szerekkel is próbálkozhatunk

1. Öntsünk egy liter kólát a lefolyóba, majd bele a dugót és várjunk. (a kólában lévő foszforsav megteszi a dolgát)
2. Trisó+forró víz a lefolyóba. ( 3 evőkanál + 1 bögre forró víz)
3. Ecet+forró víz a lefolyóba ( 3 deci + 1 bögre forró víz)
4. Szódabikarbóna+ecet+forró víz a lefolyóba. ( 3 evőkanál szóda + 1 bögre ecet + 2 bögre forró víz)
5. Sütőpor+ecet a lefolyóba. ( 2 tasak sütőpor + 1 bögre ecet + 1 bögre forró víz)
6. Lúgkő (nátrium-hidroxid) + forró víz. (kesztyűben, szellőztetve, szemre vigyázni)

Minden maró (savas, lúgos ) anyaggal történő házi duguláselhárításnál viseljünk gumikesztyűt és szellőztessünk ! Egyébként érdemes egy-két órát várni a hatás kifejtésére, majd óvatosan megpumpálhatjuk az eldugult lefolyóvezetéket, a legjobb hatást akkor tudjuk elérni, ha a pumpa fejét ellepi a víz. Amennyiben ezek után sem szűnt meg a dugulás, jöhetnek a következő próbálkozások.

Mosogató szifon pumpálás

Jöhetnek a bolti lefolyótisztítók

Elő a bolti lefolyó tisztítószert – (Szi-Ti, Tiret, Mr. Muscle, Kék csoda, Búvár, Szavo, Dr. Magic) most az összes márkát nem soroljuk fel. ( Sokan a granulátum formájú – nátrium-hidroxid (NaOH), lúgos – alapú lefolyóra esküsznek, de tapasztalataink szerint jobbak a gél állagú folyékony lefolyótisztítók. Használatuk: öntsünk egy éjszakára a mosogatóba (a granulátumokhoz kis vizet is adjunk) , majd hagyjuk állni reggelig, ezután egy nagy lábas forró vízzel öntsük le, és remélve a legjobbat… hogy kifejti áldásos hatását és a dugulás megszűnik. Általában csak egy kis adaggal próbálkozzunk, ha nincs siker… felejtsük el.  Jótanács: soha ne keverjük a vegyszereket, mert mérgezőek lehetnek.

Hogyan tovább… mosogató duguláselhárítás házilag ?

Amennyiben, barkácsoló kedvünk még mindig töretlen, neki állhatunk a komolyabb módszereknek. Három, extra otthoni módszer létezik, de ezt már csak a “legelszántabbak ezermesterek” olvassák tovább….

1. Slagot a csőbe és rá nyomást. Amennyiben műszakilag megoldható a mosogatónk alatt lévő sarokcsapból nyerhetünk vizet, vagy külön csövön (udvari slag) hozzuk ide a vizet. Fontos…. a nyomás ráadása előtt, tömlőnk bedugását követően, hermetikusan zárjuk le a csőszájnál a lefolyó és a slag találkozását, (sállal, törölközővel erősen odaszorítva) hogy a vízhálózatból nyerhető nyomás teljes erejével tudja kifejteni áldásos hatását.

2. A spirálos módszer. A barkácsszaküzletekben pár ezer forintért beszerezhető “házi duguláselhárító spirál”, más néven csőgörény, amivel próbálkozhatunk. Egy tipp: ne a 3 mm- átmérőjű, kis vackot vegyük meg, hanem legalább a 8 mm. átmérőjű nagy vackot. Két emberes munka, mert ahogy könyököt vagy dugulást ér a kicsike, tekeredni kunkorodni fog. Ha dobba szerelt duguláselhárító spirált veszünk, akkor ez a jelenség nem fenyeget minket, mert a dobból csak annyi spirált húzunk ki amennyit éppen bevezetünk a csőbe. Sajnos, pont ez a használható dobba szerelt csőgörény kapható legkevésbé a boltokban. Van a ki külföldről rendelt ilyen barkács spirált. Az ipari változat irreálisan drága, hogy egy háztartás beruházzon rá.

3. A gépesített szívás. Amennyiben van vizes takarítógépünk, befoghatjuk a feladatra. Állítsuk víz felszívó üzemmódra, a szőnyegtisztító spricnire most nem lesz szükség, csak a szívócsőre, de a tartály legyen üres !

Fontos: a csövet úgy csatlakoztassuk (egy kis buherálás után) a lefolyócső fali kiállásához, hogy szinte hermetikusan legyen a kapcsolat, így tudjuk takarító gépünk szívóerejével a mosdók és mosogatók dugulását is megszüntetheti. Ha szerencsénk van és a dugulás nem túl messze következett be a csőhálózatban, akkor egy pillanat alatt a tartályba landol a gusztustalan dugulást okozó trutymó. Ha messze van a dugulás számolnunk kell az eldugult csőszakaszban álló vízmennyiséggel, és a tartályt többször is ürítenem kell.

Tilos szétszedni a lefolyót, pláne beépített kád esetén, mert a szifon és a tömítés elmozdulhat és hiába szereljük vissza… majd a beázás után jövünk csak rá, hogy elmozdult a lefolyócsonk tömítés ami szivárgást okozott ! Elő a drótot és a hosszú szárú csipeszt és nézzük meg a lefolyócsonkban nincs e hajcsomó ? Óvatosan meg is pumpálhatjuk a rendszert, ha nem változott a helyzet akkor kevés lefolyó tisztítószer öntsünk egy éjszakára a lefolyóba, majd egy nagy lábas forró víz, ezután pedig érdemes vízsugárral próbálkozni amit a zuhanyfej lecsavarozása utána flexibilis tusolócsőből nyerhetünk. Ilyenkor érdemes a kád túlfolyóját egy szivaccsal hermetikusan befogni, hogy a fellépő túlnyomás hatásosabb legyen. Amennyiben nem szűnt meg a dugulás, hívjunk duguláselhárító szakembert.

Padlóösszefolyó duguláselhárítás házilag (a visszatérő dugulások ellen)

Első legyen, hogy kitakarítjuk a padlóösszefolyót, a bűzelzáró könyököt húzzuk és a becsatlakozásokat is tisztítsuk ki. Ha padlóösszefolyónk rendelkezik műanyag bűzelzáró könyökkel, vagy tisztító dugóval, és ez könnyen eltávolítható, akkor kétféle módszerrel is próbálkozhatunk: a vízsugaras módszerrel, és a spirálos módszerrel. A vízsugaras módszer feltétele, hogy elérjen a tusoló cső az összefolyóig, ha nem használhatunk slagot is, ha csatlakoztatni tudjuk valahova. A spirálos (csőgörényes) módszer lényege, hogy a be tudjuk juttatni a spirált a tisztító nyíláson keresztül a padlóösszefolyóba. Általában 1-2 méteren belül van a dugulás, ami egy nagy hajcsomóból vagy tisztítószerből áll.

Zuhanytálca duguláselhárítás házilag (makacs dugulások ellen)

Amennyiben épített zuhanykabinunk van, ugyan az a teendőnk mint a padlóösszefolyónál, azonban, ha akril zuhanytálcánk van, akkor nehezebb eset, pláne ha nem a padlóösszefolyóra van rákötve. Ugyan is, itt majdnem biztos, hogy egy flexibilis lefolyócső van a tálca alatt, amire nagyon kell vigyázni, mert rendkívül sérülékeny, még a szakembereknek is fejtörést okozhat a duguláselhárítás.

Semmiképpen ne szedjük szét a lefolyócsonkot, mert a dugulást nem fogjuk tudni megszüntetni és még vízvezeték szerelőt is hívhatunk, hogy a szétesett lefolyót szakszerűen összerakja, amit mi rontottunk el. Így inkább maradjunk a hajfogó kosár kitisztításánál, esetleg a vízsugaras mosatásnál, majd lefolyó tisztítós, forró vizes megoldásnál. Ha a dugulás továbbra sem szűnt meg, hívjunk inkább duguláselhárító szakembert.

A bejegyzés trackback címe:

https://vizszerelesbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr3616223732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása