vízszerelő

Vízszerelés Budapest, vízszerelő - Péter segít

Vízszerelés Budapest, vízszerelő - Péter segít

Vízszerelés főbb anyagai

2020. október 15. - Fűtésszerelés Péter

Vízszerelés főbb anyagai

Bizonyára Önök is tisztában vannak azzal, hogy az ivóvíz és szennyvíz csővezetékeken keresztül érkezik és távozik, mely az emberi érrendszerhez hasonló hálózatot képez. Ezt a rendszert a vízvezeték szerelés keretében kell kiépíteni .

Az utcai nyomóvezetéken keresztül biztosítják számunka a megfelelő mennyiségű és minőségű vizet, mely általában acél, KPE, réz, ólom, öntöttvas, műanyag, flexibilis és bekötő csöveken érkezik. Az ókorban ólom, kerámia csöveken és kőcsatornákon szállították a vizet.

Jelen korunkban az alábbi anyagokkal találkozhatunk: 

Ólomcső: Budapesten első sorban a Belvárosban és régebbi peremkerületek házaiban találkozhatunk ólomcsöves vízvezeték rendszerekkel, melyekkel kapcsolatban napjainkra bebizonyosodott az ólom mérgező tulajdonsága, ezért már nem használják. Anyaga rendkívül drága, tömege nagy. Az ólomcső, mint vízvezeték szinte teljesen eltűnt.

Horganyzott vascső: A 60-as, 70-es években ez volt a menő, szinte egyeduralkodó volt a vízvezeték szerelésben. Szerelése embert próbáló volt, ugyanakkor olcsó szerelési anyagként tarthatjuk számon. Ha megnézünk egy 30-50 éves szétbontott csőrendszert, egyértelműen látszik szinte az összesnél, hogy belülről teljesen elkorrodált, keresztmetszete beszűkült. Ilyenkor ocsúdunk fel, hogy mit is iszunk.

Mára már gyakorlatilag csak a tűzivíz vezetékeknél használjuk. 

Félkemény rézcső: A rézcsövekkel való szerelés még mindig előkelő helyet foglal el a víz-, a fűtés és a gázvezeték szerelés világában. Tartós, megbízható anyag. Leggyakrabb méretek a háztartásban: 15, 18, 22 mm-es, de természetesen akadnak ettől eltérő sugárral rendelkezők is. Idomai, lágy (= cines), kemény forrasztással és prés szerszám segítségével szerelhetők. Ezen rézcsöveket általában szálban forgalmazzák.  (50 év.)

Home36, Gáztűzhely szerelő, fűtésszerelő, vízszerelő, Duguláselhárítás Budapest, Iphone, ortopédiai műtét, chiptuning

home36 dekoráció chiptuning vízszerelő gázzerelő, fűtésszerelő Budapest ortopédiai műtét Borrendelés valibor.hu vízvezeték szerelő duguláselhárítás iphone szerviz Home36, Gázszerelő, fűtésszerelő, vízszerelő, hibrid és elektromos autó Duguláselhárítás Budapest, iphone, ortopédiai műtét, chiptuning

Lágy rézcső: A lágy rézcsövek kevés dologban különböznek keményebbtől, melynek tipikus méretei: 15, 18, 22 mm-es.  A klímások ettől általában kisebb mérettel dolgoznak. Kiválóan alkalmasakhez. A lágy csöveket tekercsekben árulják, melyet elsősorban padlófűtés kiépítésekor használják.  Kapható belőle gyárilag előszigetelt, műanyag burkolattal ellátott verzió is, amelyet melegvíz, fűtés szállításánál használjuk azért, hogy az energiaveszteség minél csekélyebb legyen (vízszerelés anyagai). 

Nem fémes jellegű csövek:

Többrétegű cső: Jelenleg az egyik legkorszerűbb csőfajta. A legtöbb szerelő igyekszik ezt használni, bár ehhez az illesztő idomok viszonylag sokba kerülnek, ill. az ehhez a vízvezeték szereléshez szükséges sajtoló gép ára borsos. Többnyire öt réteg van egymásra dolgozva, így válik ellenállóvá és alakíthatóvá. Élettartama 30-40 év. 

KPE cső: Általában ivóvíz ellátáshoz felhasználható földárokba hideg vízhez, de az utóbbi időben gázcsőként is használják. Tulajdonságai: korrózióállóság, könnyű súly, könnyen kezelhető, bár hidegben (15 fok alatt) merev. A KPE csöveket kész idomokkal rögzítik egymáshoz.

PVC cső (Polivinil-klorid): Szennyvízcsöveknél használjuk. Tulajdonságai: nem törik, időtálló, könnyen megmunkálható, ragasztható, vágható, olcsó, szerelése különösebb szaktudást nem igényel. Van a klasszikus szürke, melyet csak beltérben használjunk, ugyanis, ha földárokba tesszük, akkor egy bizonyos idő után deformálódik. Földbe csak a narancssárga erősített kivitelű fajtájú KG csövet tegyük. (50 év.)

A bejegyzés trackback címe:

https://vizszerelesbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr9916240564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása