vízszerelő

Vízszerelés Budapest, vízszerelő - Péter segít

Vízszerelés Budapest, vízszerelő - Péter segít

Vízvezetékek javítása

2021. május 13. - Fűtésszerelés Péter

Vízvezetékek javítása

 

A csövek törése esetén vagy más beavatkozáskor (pl. hálózat bővítés, csőtisztítás) meghatározott vegyi és mechanikai tisztítást végeznek a fővezeték hálózaton. Erre az időre lezárják a kérdéses szakaszt, ilyenkor a lakosság vagy másik vezetéken (többnyire kisebb nyomáson) vagy lajtos kocsiból kap vizet. A fogyasztókat tájékoztatják, hogy a vízminőséget szemrevételezéssel ellenőrizzék, illetve a csapokat nyissák meg, mielőtt a vizet használni kezdenék. Átmenetileg egy ilyen beavatkozás után fehéres színe lehet a csapvíznek, amit a vezeték öblítésekor belekerülő levegő okoz, mely rövidesen eltávozik a kiengedett vízből. Előfordul sárgás-barnás színű víz egy ilyen beavatkozás után, amit az okoz, hogy a csövekben az évek során lerakódott iszapszerű anyag felkavarodik. Ennek nagy részét a beavatkozást végző szakemberek a csatornákba engedik, kisebb része azonban a vezetékrendszerben marad. Az otthoni vízcsapok megnyitásával, a vécé lehúzásával ez az anyag rövid időn belül kiürül.

Maga a vezeték javítása többnyire a megrongálódott csőszakasz cseréjéből áll. Nagyobb mértékű sérülés esetén a víz elmossa a felette lévő földréteget, illetve alámossa az útszakaszt is, ami beszakad, ezért ilyenkor nagyobb gödör keletkezik. Kisebb sérülés esetén a víz csak szivárog, ilyenkor szemmel vagy speciális műszerekkel a sérülés helyét meghatározzák, és ott munkagödröt ásnak.

A javítás során az új vezetékszakaszt mechanikusan összeillesztik a meglévő, használható szakasszal, az illesztés helyét rugalmas anyaggal tömítik. Majd a szakasz egyik végén lévő elzáró szerkezet lassú megnyitásával nyomáspróbát végeznek, amivel az esetleges szivárgás szemrevételezhető. Ha ez rendben van, akkor a vezetéken lévő ürítő csap megnyitásával egy időben fertőtlenítő anyagot adagolnak a vezetékszakaszba és egy darabig állni hagyják, hogy a tisztító hatását kifejthesse.

Ez után a másik elzáró szerkezetet is megnyitják, ezzel a javított vezeték bekapcsolódott a vízhálózatba.

Eszközei
A vízvezeték-szerelő munkája során az alapvető eszközkészleten túl, amelyet minden gépészettel, épületgépészettel foglalkozó mesterember használ, speciális szerszámokat is alkalmaz bizonyos feladatok elvégzésekor.

Csőgörény
Nem sokban különbözik a kézi csatornatisztító eszközöktől, lényegében egy hosszú, általában legalább 5-10 méteres, gépi erővel meghajtott spirál. A legnagyobb különbség abban rejlik, hogy a csőgörényt a vízvezeték-szerelő számos különféle specializált fejjel, adapterrel szerelheti fel - például kamerás, aprító vagy tisztító fejekkel -, amelyek egy-egy adott feladat elvégzésére használatosak. Ez és a gépi meghajtás jóval hatékonyabb eszközökké teszi őket a duguláselhárításban, mint a kézi csatornatisztító eszközöket.

Kézi csatornatisztító eszközök
Olyan eszközök, amelyek rendeltetése a csatornák, csövek, vezetékek megtisztítása a lerakódásoktól és szennyeződésektől, amelyek eldugíthatják azokat és megakadályozhatják a vízáramlást. Számos alfajtájuk létezik, köztük meghajtás nélküli és elektromos meghajtású, illetve dízel- vagy más típusú meghajtással ellátott eszközök is. Legegyszerűbb típusuk a mechanikus erővel meghajtható spirál.

 

Ólomcsövek
Az ólomcsöveket már többnyire kicserélték, de még akadhat, olyan lakás ahol maradtak ólomcsövek. Az ólomcső festés nélkül ezüstszürke és nagyon puha. Az ólmot késsel könnyen be lehet nyomni. Könnyen hajlíthatóak, ezért is nincsenek egyenesen fektetve, hanem ívekbe. A réz és acélcsövek mindig egyenesen vannak fektetve. Az ólom az acéllal ellentétben nem mágneses.[3] A ólom leginkább a fejlődő magzatra és a gyerekekre lehet veszélyes. Nagyon nagy mennyiségű ólom görcshöz, kómához, majd halálhoz vezethet.

A bejegyzés trackback címe:

https://vizszerelesbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr9216558868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása