vízszerelő

Vízszerelés Budapest, vízszerelő - Péter segít

Vízszerelés Budapest, vízszerelő - Péter segít

Hasznos tanácsok, nem csak "vizeseknek" !

2021. június 29. - Fűtésszerelés Péter

Hasznos tanácsok, nem csak "vizeseknek" !

 

A szennyvíz lefolyócsövek mivel nem láthatóak nem olyan lényegesszempontként szerepel a ház, vagy lakás tervezésekor, mellékes dolognak tűnhetnek de ezek nem megfelelő működése, rendszeres eldugulása megkeseríti az egész család életét.

Ezért nagy gondosságot igényel a vízszerelő szakembertől ezek kiépítése. Ezek szerelésénél több dolgot figyelembe kell hogy vegyen a szakember. A csővezeték anyaga, átmérője, megfelelő lejtése.

Régen a legtöbb lefolyócső eternitből készült de ez az anyag eléggé elavult már több évtizede. Ennek az oka, hogy az eternit azbesztet tartalmaz ami erősen egészségkárosító. Ezenkívül az eternit csövek strapabírása is elmarad a napjainkban használatos PVC lefolyócsövekétől.

Napjainkban épületen belül már csak PVC lefolyócsöveket, épületen kívül pedig KG csatornacsöveket használunk. Ezek a műanyag csövek alkalmasak esővíz és szennyvíz elvezetésére egyaránt.

Ezeknek az átmérői 32 mm-től legtöbbször 500 mm-ig terjednek. Egy lefolyórendszer kiépítésének legfőbb idomai: szálcső, 90′-os idom,45′-os idom, T-idom és Y idom.

A kereskedelmi forgalomban kapható PVC és KG szennyvízcsövek tokozva kaphatóak és tömítőgyűrűvel szerelhetőek össze. Legfőbb előnyös tulajdonságaik, hogy korrózió, lúgés savállóak az áruk pedig kedvező.

Régen használtak öntöttvasból készült lefolyőcsöveket, ezekkel sokszor találkozhatunk manapság is a régi épületekben. Napjainkban is használnak fém lefolyócsöveket ott ahol ezt szabvány írja elő.

Ezeknek a rendszereknek a kiépítése sokkal költségesebb de vannak előnyei: tűzállóság, a csőben árámló folyadék hőmérsékletére nem érzékeny, nem deformálódik.

Szennyvízlefolyócsövek kiépítésénél az anyagválasztás és az átmérő kiválasztása mellett fontos a jó lejtés beállítása is. A cső lejtése nagyban befolyásolja a lefolyó illetve csatorna működöképességét.

A túl nagy lejtés sosem jó választás mert a víz csak nagy sebességgel átfolyik a rendszeren, de a szenny a csőben marad. Ha pedig túl kicsi a lejtés akkor pedig a csatornában áramló szennyvíz lerakódik a cső falára és rendszeres dugulást fog okozni.

A szabványok szerint a lefolyócsövek lejtését három-öt ezrelék közötti értékre kell beállítani az optimális szennyvízelvezetés elérése céljábol.

 

1. https://bit.ly/3AMgCSC

2. https://bit.ly/3AvkdEt

3. https://bit.ly/3xsRQEU

4. https://bit.ly/3qQ0o6n

5. https://bit.ly/2UqPvvy

A bejegyzés trackback címe:

https://vizszerelesbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr7816607874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása